Przepis na mieszankę wybuchową - szakszukę.
Szakszuka, czyli dosłownie "mieszanka". A jaka pyszna! Przyrządzenie jest banalnie proste. Danie pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu, nie jest dokładnie wiadomo skąd. Tunezja albo Jemen, to dwa popularne kraje, z których mogłaby pochodzić. Poczuj się jak na wakacjach, zasmakuj tamtejszej kuchni i zakochaj się w niej!
Za pierwszym razem byłam sceptycznie nastawiona, jakoś nie wyobrażałam sobie połączenia jajek z pomidorami. Ale zrobiłam raz i przepadłam. Od jakiegoś czasu robię regularnie – polecam zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. No dobra, ale do rzeczy.
Co będzie potrzebne?
- Pomidory
(ja użyłam w drobno krojonych w puszce)
- 1 cebula
- 3-4
ząbki czosnku
- 3-4
jajka
- Oliwa
- 2
czerwone papryki
- Przyprawy:
1 łyżeczka kminu rzymskiego, pół lub 1 łyżeczka chilli, 1 łyżeczka słodkiej
papryki (może być wędzona), sól, pieprz i szczypta cukru.
- Świeża bazylia, kolendra lub szczypiorek
Sposób wykonania:
Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę i sprasowany
czosnek. Kiedy warzywa się zeszklą, dorzuć pokrojoną paprykę. Gdy trochę
zmięknie (po około 8 minutach) dodaj pomidory. Wsyp od razu przyprawy, gotuj
przez 10 minut. Następnie utwórz na patelni 3 czy 4 wgłębienia, wbij do każdego
po jajku. Przykryj pokrywką, poczekaj aż jajka się zetną.
Niezwykle aromatyczne i pyszne danie. Czy próbowaliście kiedyś szakszuki? A może macie sprawdzony przepis? Podzielcie się w komentarzu! ♥️
WYgląda przepysznie, nigdy nie jadłam.. Przepis dałam do zakładki i mam w planach zrobić danie w sob ;) Proszę za mnie trzymać kciuki, żeby wyszło ;)
OdpowiedzUsuń