Najlepszy przepis na włoską bruschettę.
Usiądź wygodnie, zrelaksuj się. Opowiem Ci niesamowitą historię bruschetty! Lubię wiedzieć skąd pochodzi danie, jak ktoś na nie wpadł, dlatego podzielę się tym z Tobą. Historia bruschetty jest taka, że... jej nie ma. Nie jest wiadome kiedy ani gdzie powstała, oprócz tego, że w południowych Włoszech. Szacuje się XV wiek. Podobnie jak pizza, była daniem włoskich, niezbyt zamożnych rolników. Ma nawet swoje święto (Sagra de la bruschetta) 2 lutego. Obchodzone jest w Spello w regionie Umbria. Jest to idealna przekąska, mega prosta w zrobieniu. Podaję ten przepis jako najlepszy, bo próbowałam kilka innych, ale właśnie ten skradł mi serce.
Jakie składniki należy przygotować?
- 2 bułki Ciabatta
- 2-3 pomidory
- Oliwa z oliwek
- Mozarella w kulce
- 2-3 ząbki czosnku
- Bazylia
- Sól, pieprz
Sposób wykonania:
Sparz pomidory, obierz ze
skóry, pokrój w kostkę. Dodaj tak samo pokrojoną mozarellę.
Pieczywo przekrój na pół, skrop oliwą z oliwek i
natrzyj czosnkiem. Resztę posiekaj i dodaj do pomidorów.
Dodaj pieprz oraz sól do smaku, wymieszaj
wszystko, nałóż łyżką na bułkę. Piecz w piekarniku nastawionym na 200°C przez
5-7 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp świeżą bazylią.
A Ty jakiego przepisu używasz? Zapraszam do
podzielenia się w komentarzu i smacznego. ❤️
Zapraszam także na mojego Instagrama.️
Cudowna i pyszna! <3
OdpowiedzUsuńTO prawda, polecam! :D
UsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńPysznie :) Dziękuję za odwiedziny na moim blogu :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń