Sezonowe smaki: 6 prostych pomysłów na wykorzystanie wiosennych owoców i warzyw w kuchni.

 

Bardzo się cieszę, że jest już wiosna. Może pogoda nie jest jakaś super, ale przynajmniej nie jest ciemno o 16. Uwielbiam te kwitnące kwiaty, śpiewające ptaki (pojawiły się bociany!). Przyjemniej się wstaje, a w powietrzu czuć radość. To też czas, w którym półki sklepowe zapełniają się kolorowymi darami natury: sezonowymi owocami i warzywami. Dwa lata temu odkryłam szparagi i powiem Wam, że przepadłam! Wiosna to świetny czas na eksperymenty kulinarne - warzywa i owoce są tańsze, niż zimą i na pewno bardziej się chce gotować, gdy słońce nieśmiało kuka nam do okien.

Jakie są sezonowe owoce i warzywa w kwietniu i maju?

Warto sięgać po sezonowe warzywa i owoce ze względu na ich świeżość i bogactwo składników odżywczych. Oto lista warzyw i owoców dostępnych sezonowo w kwietniu i maju:
  • szparagi
  • czosnek
  • por
  • cebula
  • roszponka
  • rzodkiewki
  • buraki
  • ziemniaki
  • seler
  • szczaw
  • pieczarki
  • fasola
  • marchew
  • sałaty
  • groszek zielony i cukrowy
  • rabarbar 
  • agrest
  • jabłka boiken i idared
Oto 6 przepisów na wiosenne dania z użyciem sezonowych owoców i warzyw, które z pewnością często będą gościć na Waszych talerzach, gdy już raz ich spróbujecie! Jeśli szukacie inspiracji na zdrowe i pyszne posiłki, warto zapoznać się z poniższymi przepisami.

1. Pasta twarożkowa z rzodkiewką i szczypiorkiem na chleb

Składniki: 500 g twarogu półtłustego
1 pęczek rzodkiewki
1 mały pęczek szczypiorku
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania: Twaróg przełóż do miski i dokładnie rozgnieć widelcem. Rzodkiewki i szczypiorek umyj, osusz i pokrój. Dodaj rzodkiewki i szczypiorek do twarogu, jogurt naturalny, dokładnie wymieszaj. Dopraw twarożek solą i pieprzem do smaku.


2. Kaszotto z pieczonymi burakami i fetą

Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej
2 duże buraki
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g sera feta
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki białego wina
2 szklanki bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania

Sposób wykonania: Buraki obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Umieść na blasze do pieczenia i polej oliwą z oliwek. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut, aż będą miękkie.
Kaszę jaglaną opłucz i ugotuj w bulionie warzywnym. Gotuj około 20 minut na małym ogniu, aż kasza zmięknie i wchłonie cały bulion. W garnku rozgrzej masło i dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż przez kilka minut na złoty kolor. Dodaj do cebuli i czosnku ugotowaną kaszę jaglaną i podlej winem. Mieszaj i gotuj na małym ogniu aż wino w całości wyparuje. Na koniec dodaj pieczone buraki, pokrojoną fetę i wymieszaj. Podawaj na talerzach posypane natką pietruszki.


3. Grzanki z awokado i pieczarkami

Składniki: 4 kromki chleba razowego
1 duże awokado
200 g pieczarek
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła 
sól i pieprz do smaku
sok z 1/2 limonki

Sposób wykonania: Pieczarki umyj i pokrój w plastry. Czosnek posiekaj drobno. Rozgrzej patelnię z masłem. Dodaj pieczarki i czosnek. Smaż na złoty kolor, aż woda odparuje. Dopraw solą i pieprzem.
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wyjmij miąższ łyżką. Przytnij kawałki awokado wzdłuż, a następnie pokrój na cienkie plasterki. Chleb pokrój na kromki i podpiecz na suchej patelni z każdej strony. Na każdej kromce ułóż plasterki awokado, a następnie po kilka plastrów pieczarek. Skrop sokiem z cytryny. Podawaj na ciepło.


4. Zapiekanka z młodymi ziemniakami i szparagami

Składniki: 500 g młodych ziemniaków
250 g szparagów
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
500 ml mleka
100 g sera żółtego, startego
sól i pieprz 
natka pietruszki do dekoracji

Sposób wykonania: Młode ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm. Szparagi dokładnie umyj, odłam końce i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę i czosnek, aż zmiękną. Dodaj szparagi i smaż około 5 minut na złoty kolor. Wsyp mąkę i mieszaj przez 2-3 minuty na małym ogniu. Wlej mleko i mieszaj ciągle aż do zgęstnienia sosu. Dodaj starty ser i wymieszaj aż się rozpuści. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na wierzch zapiekanki ułóż plastry ziemniaków.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Udekoruj pietruszką przed podaniem.


5. Muffinki z rabarbarem

Składniki:1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1/3 szklanki oleju roślinnego
1 jajko
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 1/2 szklanki rabarbaru, obranego i pokrojonego w drobną kostkę

Sposób wykonania: Przygotuj muffinową formę, wkładając do każdego wgłębienia papilotki.
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
W drugiej misce wymieszaj olej roślinny, jajko, jogurt i ekstrakt waniliowy.
Wymieszaj suche i mokre składniki razem, aż powstanie gładkie ciasto.
Dodaj rabarbar i delikatnie wymieszaj.
Przełóż ciasto do muffinowej formy, napełniając każde wgłębienie do 3/4 wysokości.
Piecz muffiny w nagrzanym do 190 stopni Celsjusza piekarniku przez 20-25 minut, aż nabiorą złocistego koloru. Wyjmij muffiny z piekarnika. Gotowe!


6. Kuleczki z ciasta francuskiego z jabłkami i cynamonem

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego
2 jabłka
2 łyżki masła
2 łyżki erytrytolu 
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko

Sposób wykonania: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Obierz jabłka i pokrój je w kostkę, następnie rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj masło. Dodaj pokrojone jabłka, cukier i cynamon. Smaż, aż jabłka będą miękkie, przez około 5 minut.
Odstaw do ostygnięcia. Rozwałkuj ciasto francuskie na płaskiej powierzchni. Powinno mieć grubość około 5 mm. Za pomocą foremek lub szklanek wycinaj kółka z ciasta francuskiego. Na środek każdego kółka dodaj łyżeczkę smażonych jabłek. Złóż krawędzie ciasta do środka i zawiń, aby utworzyć kuleczki. Użyj palców, aby dokładnie zamknąć ciasto na brzegach. Roztrzep jajko w misce i posmaruj nim kuleczki. Przełóż kuleczki na wcześniej przygotowaną blachę. Piecz kuleczki przez około 15-20 minut, aż będą złociste. Odstaw kuleczki do ostygnięcia przed podaniem.


W moim poście przedstawiłam kilka prostych i pysznych przepisów, które można przygotować z użyciem sezonowych warzyw i owoców. Zachęcam do korzystania z sezonowych składników i eksperymentowania w kuchni. Dzięki temu można odkryć wiele nowych smaków i aromatów, które pozwolą urozmaicić codzienną dietę i wprowadzić więcej zdrowych składników do naszego jadłospisu. 
Nie zapomnijcie wpaść na mojego Instagrama, nie dodaję tam zbyt dużo przepisów, ale pokazuję ślicznego kota, żartuję sobie, pokazuję swoje wpadki. Innymi słowy - istny miszmasz, jednak znajdziesz tam na pewno coś dla siebie. 

Komentarze

  1. Taka pasta twarożkowa z rzodkiewką to rewelacyjny pomysł. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne propozycje ❤
    Kaszotto z buraczkami i fetą wypróbuję z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kuleczki z ciasta francuskiego prezentują się smakowicie :D Pozdrawiam ❤

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham awokado <3 Super propozycje!

    OdpowiedzUsuń
  5. ..witam Cię serdecznie ♥
    dziękuję za wspaniałe propozycje, z przyjemnością skorzystam z Twoich przepisów .. akurat niedawno robiłam pastę twarogową ze szczypiorkiem i rzodkiewką ;)

    - pozdrawiam ciepło, życzę Ci uroczych chwil każdego dnia ♥

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne propozycje, chętnie wykorzystałabym je wszystkie! Wszystko prezentuje się smakowicie. A takie kaszotta gotuję regularnie w różnych wersjach :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj jakie pyszności, będę zaglądać, by się inspirować. Przede wszystkim pierwsze cztery przepisy jadłabym garściami. Za rabarbarem nie przepadam, ale myślę, że w takiej wersji mogłabym spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetyczne pomysły. Wybieram grzanki z awokado i pieczarkami oraz zapiekankę z młodych ziemniaków.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Cześć! Bardzo Ci dziękuję za czytanie mojego bloga i wszystkie komentarze. Zawsze staram się odwdzięczyć. Miłego dnia!

instagram